Bağımlılık için Kabul ve Kararlılık Terapisi (ACT)

Duygularınızı, düşüncelerinizi, anılarınızı, davranışlarınızı ve fiziksel duyumlarınızı yargılamadan veya eleştirmeden kabul etmek her zaman kolay değildir. Kabul ve Kararlılık Terapisi (ACT) gibi yaklaşımlar bireylerin düşünceleri ve duyguları konusunda kabul geliştirmelerine yardımcı olurken, değişime odaklanmalarını sağlar. ACT, bağımlılıkla mücadelede de etkilidir. Bireylerin dürtülerine ve arzularına karşı daha sağlıklı tepkiler vermelerine yardımcı olur.

Kabul ve Kararlılık Terapisi (ACT) nedir?

ACT, geleneksel Bilişsel Davranışçı Terapiyi (CBT) genişleten, ortaya çıkan bir psikoterapi yaklaşımı olan üçüncü dalga davranışçı terapinin bir türüdür. ACT, bireylerin anlamlı değişiklikler yapmalarına yardımcı olmak için farkındalık ve kabul stratejilerini bütünleştirir. Amaç, insanların duruma ve hedeflerine bağlı olarak davranışlarını sürdürmelerine veya değiştirmelerine olanak tanıyan psikolojik esnekliği geliştirmektir.

ACT’nin Temel Becerileri

ACT, psikolojik esnekliği teşvik etmek için tasarlanmış altı temel beceriye odaklanır:

Kabul: Sürekli olarak nasıl hissettiğinizi kabullenmek yerine, ACT duyguların kabulünü teşvik ederken değişiklikler yapmaya doğru ilerlemeyi teşvik eder.

Bilişsel Ayrışma: Bu beceri, bireylerin yararsız düşünce ve inançlarla aralarına mesafe koymalarına yardımcı olur.

Anda Kalma: Farkındalık teknikleri, insanların anı yaşamalarına yardımcı olmak için kullanılır. Bu şekilde geçmişte gerçekleşmiş deneyimler ya da henüz gerçekleşmemiş olası olumsuzlukların etkisinden uzak kalınarak doğru davranış seçilebilir.

Kendilik Bağlamı: ACT, bireylerin düşüncelerinden ve duygularından daha fazlası olduğunu vurgular.

Değerlerin Belirlenmesi: Kişisel değerlerin belirlenmesi ve bu değerlere uygun eylemlerle yola devam edilmesini içerir.

Kararlı Eylem: Rahatsızlık hissedilse bile istenen sonuçlara yönelik değer odaklı eylemlerde bulunulmasıdır.

Kanıta Dayalı Etkililik

ACT geniş çapta kullanılır ve klinik araştırmalarda etkinliğini göstermiştir.  ACT madde bağımlılığı, kronik ağrı ve duygu durum bozuklukları da dahil olmak üzere geniş bir yelpazede olumlu sonuçlar göstermiştir. Kabul, farkındalık ve değerlere vurgu yapması ACT’i bağımlılıkla mücadelede değerli bir araç haline getirir.

ACT veya herhangi bir başka terapötik yaklaşımı değerlendirirken eğitimli bir terapistten profesyonel destek almanın önemli olduğunu unutmayın. Eğer siz veya tanıdığınız biri herhangi bir bağımlılık ile mücadele ediyorsa, bireysel destek için bana ulaşabilirsiniz…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir