Psikolojik esneklik neden önemlidir?

Güncel olarak sağlıklı olmanın tanımı günümüzde hastalıkların olmaması durumundan öteye geçmiştir. Hasta olmamak yanında insanın ruhsal anlamda iyi olma hali, işlevselliği ve üretkenliği de sağlıklı olma tanımı içinde yer almaktadır. Bu bağlamda psikolojik esneklik tam anlamıylsa sağlıklı olmak için gerekli bir olgudur.

Psikolojik anlamda esnek olmak, daha sağlıklı ve anlamlı bir yaşam sürdürebilmemizin önünü açar. Değerlerimiz doğrultusunda anlamlı davranışlarda bulunurken bir yandan da yaşamın getirdiği olumlu ya da olumsuz tüm deneyimlere açık olmalıyız. Bu şekilde karşımıza çıkacak zorlukları olabilecek en az sarsıntıyla atlatabiliriz ve ilerleyebiliriz. 

Değerler

Psikolojik esneklik için birçok faktörün birlikte uyum içerisinde olması gerekiyor. Bu kavramlardan biri yaşam değerlerimizdir. Hayatta en çok önem verdiğimiz şeyler, duruşumuz, bizi biz yapan kavramlar değerlerimizi oluşturur. Değerler, davranış şekillerimizi ve seçimlerimizi doğrudan etkilemenin yanında zorluklara göğüs germemiz gereken durumlarda da bizi ayakta tutar. Bazen yaşamda ailemiz, sevdiklerimiz, inançlarımız için çok büyük zorluklara karşı kendimizde direnme gücünü bağlantılı değerlerimiz sayesinde buluruz. Değerlerimizi hayata geçirmek için kararlı bir şekilde ilerleyebilmek yine psikolojik esnekliğin göstergelerinden biridir. 

Kabul Kavramı

Bir başka olgu ise kabul kavramıdır. Hayatta iyi şeyler olduğu kadar kötü şeyler de bir döngü içerisinde karşımıza çıkar. İyi insanların başına kötü şeyler, kötü insanların da başına iyi şeyler gelebilir. Bizler ise hızla akan yaşam içerisinde bize acı veren duygu ve düşünceleri görmezden gelmeye çalışarak yaşamımızı geçirmeye çalışabiliriz. Ancak kötü hisler, anılar, olaylar yokmuş gibi davranmaya çalışmak tam ters yönde etki eder ve olumsuzluklar içerisinde daha fazla sarmalanmamıza sebep olur. Bunun yerine hayatın bize getirdiklerine olumlu ya da olumsuz olmasına bakmadan kabul etmek, gelene yer açmak, tecrübeleri yansız biçimde değerlendirmemize olanak verir. Olumsuzlukları bastırmaya, zorluklardan kaçınmaya ya da keyifsiz duyguları görmezden gelmeye çalışmaya harcanacak enerji aslında daha anlamlı bir hayat yaşamak için atılacak adımlarda kullanılmalıdır. Kabul kavramını, teslimiyet ya da koşulsuz bir hoşgörü olarak algılayamayız. Deneyime, kontrol edemeyeceğimiz olumsuz şeyleri yaşamaya açık olmak ve herşey gibi bir süre sonra bu yaşadığımızın da geçeceğini bilmeliyiz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir