En iyi versiyonum bu durumda ne yapardı?

Sizlere oldukça faydalı bulduğum ve günlük hayatta sürekli kullandığım bir egzersizi paylaşmak istiyorum. Önce başlıkta belirttiğim “en iyi versiyonum” ifadesini açmalıyım. “En iyi” ifadesi bir parça içerisinde ulaşılmazlık ve mükemmellik barındırıyor. Ben bu noktada kafamda bu kavramı Maslow’un ihtiyaçlar hiyerarşisinde en üstte bulunan kendini gerçekleştirme tanımıyla bütünleştiriyorum. Yani en iyi versiyonumuzu, özünde var olan potansiyeli ortaya çıkarmış ve en iyi şekilde kullanabilen insan olarak düşünelim.

Egzersize dönecek olursak, farklı bir şey yapmak, faydalı bir alışkanlık edinmek ya da istemediğimiz bir davranışımızı değiştirmek istediğimizde bunu kullanabiliriz. Gün içerisinde birçok defa seçimler yaparak ilerleriz. Bazen değerlerimiz doğrultusunda hareket edebilirken bazen kısa süreli doyum sağlayacak ama sonradan pişmanlık doğuracak tercihlerde bulunabiliriz. Gün içerisinde her seferinde bu soruya geri dönerek ve tekrar değerlendirme yaparak daha bilinçli davranma şansına sahip olabiliriz. Zorlayıcı bir durumla karşılaştığımız anda kendimizi durdurabilir ve “En iyi versiyonum olsa bu durumda ne yapardı?” sorusunu kendimize sorabiliriz. Bu soru, hemen anlık olarak içinde bulunduğumuz duruma farklı bir perspektiften bakabilmemizi sağlayacaktır. Otomatikleşmiş, ezber tepkilerimiz yerine daha farkındalıklı bir seçim yapma aralığını yakalamak, bu bakış açısı değişimi ile gerçekleşebilir. Sorunun kendisi bile bizi farklı bir düşünce biçimi ve anlayışa sokmaya yetecektir. Yakaladığımız bu enerji ile yolumuza devam etmeliyiz. O anda her seferinde aynı olumsuz sonuçları veren kalıp davranışlar yerine, değerlerimize uyumlu hareket edebileceğimiz seçeneği en güçlü şekilde kendimize göstermiş oluruz.

Bu soruya günlük yaşamda yeri geldikçe ne gibi cevaplar verebilirsiniz? En iyi versiyonunuzmuş gibi davranarak farklı neler yapabilirsiniz? En iyi versiyonunuz başka ne gibi seçenekler görebilirdi? Bu soruları günlük yaşamda kendi kendimize sorabildiğimiz ölçüde fayda sağlayabiliriz.

Bu pratiği kazanmak için önce geçmiş yaşantılarımız üzerinde kullanabiliriz. Kendi olumsuz deneyimlerimizi, pişman olduğumuz, bize sıkıntı veren ve keşke daha farklı davransaydım dediğimiz olayları kullanabiliriz. Yakın zamanda zorluk yaşadığınız bir konuşma, kendinize engel olamadığınız bir durum, ertelediğiniz sıkıcı bir iş ya da memnuniyetsiz hissettiğiniz herhangi bir olay düşünebilirsiniz. Ne oldu? Ne yaşadınız? Ne deneyimlediniz? Bir noktada farklı davranacağınız bir anı yakalayın ve en iyi versiyonunuzu devreye sokun. Size nasıl hissettiriyor? Ne gibi bir dirençle karşılaştınız? Bu sorulara vereceğiniz cevaplar en iyi versiyonunuzla bağlantıya geçmenize yardımcı olacaktır. Kendi en iyi versiyonumuzdan ilham alabilir ve daha anlamlı tercihlerde bulunabiliriz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir